Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ο Γ Κοτζιούλας για την Πολυδούρη


Η Πολυδούρη ήταν πηγή εμπνεύσεως για άλλους ομοτέχνους της.Ας δούμε εδώ πώς την βλέπει ο Στρατευμένος στην αριστερά λογοτέχνης λίγα χρόνια μετά τον θάνατο της στην συλλογή του "Εφήμερα,1932"

ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ



Πολύ ακριβά πληρώσατε, Μαρία
τη φήμη –πολυτέλεια περιττή–

που σ’ ανθοδέσμες ήρθε προσφερτή

στην πιο βαριά γυναίκεια καρτερία.



Η αριστοκρατική παρηγορία,

που στάθηκε στην κλίνη σας κλαφτή,

δεν ήταν συγκατάβαση αρκετή
για τρίτη θέση μες τη «Σωτηρία»;



Ω, αν πέρασε η ζωή σας τραγωδία

κι έπρεπε να φανεί η μοιραία στιγμή

για να προφτάσει η επίσημη τιμή,



θα φύγετε όμως με τη συνοδεία

της τυμπανοκρουσίας των θαυμαστών

Ελλήνων κριτικών και ποιητών.


Ο Γιώργος Κοτζιούλας γεννήθηκε το 1909 στην Πλατανούσα του νομού Αρτας από οικογένεια φτωχών αγροτών. Αποφοίτησε από το σχολαρχείο του Καλεντζίου και στη συνέχεια από το γυμνάσιο της Αρτας. Το 1927 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου με χίλιες δυο στερήσεις κατόρθωσε να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή.

Εργάστηκε ως διορθωτής, μεταφραστής και συντάκτης σε εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. Το 1934 προσβλήθηκε από φυματίωση και παρέμεινε για έξι χρόνια σε σανατόρια της Πάρνηθας, της Πεντέλης και της Αθήνας. Το Νοέμβριο του 1941 ξαναγύρισε στο χωριό του, όπου δεν άργησε να αναμιχθεί στην Αντίσταση.

Βγήκε στο βουνό και οργάνωσε το καλλιτεχνικό τμήμα της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Ηπείρου, συγκρότησε θίασο που γυρνούσε στα χωριά και έδινε παραστάσεις, ενώ μετά τη Βάρκιζα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πέθανε στην Πεντέλη το 1956.

Τα πιο γνωστά έργα του «Εφήμερα», «Σιγανή Φωτιά», «Η δεύτερη ζωή», «Γρίφος», «Πού τραβάει η ποίηση;, Το θέατρο στο βουνό»
Περισσότερα για τον Κοτζιούλα στον Ριζοσπάστη του 1995

1 σχόλιο: