Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Η Ντόπα , το εθνικό μας σπορ


Η αποβολή της κ Χαλκιά από τους ολυμπιακούς του Πεκίνου για χρήση παρανόμων ουσιών ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Το μεγαλύτερο ρεκόρ που καταγράψαμε σε αυτούς τους αγώνας ήταν η ντόπα, δεκαπέντε μαγκάκια αθλητές μας βρέθηκαν ντοπαρισμένοι Διερωτώμαι αν και οι επιδόσεις μερικών από αυτούς σε προηγούμενες διοργανώσεις ήταν αποτέλεσμα ασκήσεως ή λήψεως ουσιών. Το Σημερινό Βήμα στο editorial του γράφει
"Η προχθεσινή εσοδεία μεταλλίων για αθλήτριες και αθλητές μας στο Πεκίνο, δεν μπορεί να συγκαλύψει το όνειδος που συνοδεύει τα γνωστά πια ντοπαρίσματα, για τα οποία είναι κυρίως υπεύθυνοι οι προπονητές.

Οτι η μέθοδος είναι γενικευμένη (και όχι μόνο στον τόπο μας) δεν αποτελεί μυστικό. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλά παράνομα «τονωτικά» για εξασφάλιση επιδόσεων δεν εντοπίζονται πάντοτε εγκαίρως. Παράδειγμα μεγάλη αμερικανίδα δρομεύς που ομολόγησε ότι έκανε χρήση φαρμάκων, μερικά χρόνια αφότου στέφθηκε ολυμπιονίκης!

Για την Ελλάδα, το κακό είναι ότι μετά τη θριαμβευτική επιτυχία των Αγώνων της Αθήνας (που σκιάστηκε όμως από την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου) έχομε πάλι προβλήματα αξιοπιστίας που μας διασύρουν διεθνώς.

Μόνη θεραπεία: Να γίνονται εκ προοιμίου αναλύσεις και έλεγχοι σε βάθος για όποιον αθλητή εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνείς συναντήσεις. Για να αποφύγομε υποκριτικές «εκπλήξεις» και κροκοδείλια δάκρυα."
Δεν νομίζω ότι μπορεί να διαφωνήσει κανείς πουθενά με τον αρθρογράφο. Εγώ θα τον περίμενα περισσότερο οξύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου